Розмістити подію →
Сьогодні 20 жовтня 2019 року
Мій дім Україна
Інформаційний портал про суспільні та культурні події в Україні

Яких овочів почали більше вирощувати в Україні

 
Яких овочів почали більше вирощувати в Україні

За рік овочі подорожчали близько на 30 %. Ціни зросли через несприятливі погодні умови та менший врожай.

Цьогоріч картоплею в Україні засадили 1,4 млн га — на 1 % менше, ніж торік. Скоротилися площі під помідорами та огірками. Водночас на 4–5 % більше висадили капусти та цибулі — 66,2 і 55,2 тис. га, відповідно. Столовим буряком засіяли 39 тис. га. — на 2,6 % більше, ніж торік.

«Скорочення площ пов’язано з перевиробництвом та низькими закупівельними цінами торік. Так, у 2018-му картоплі зібрали на 3 мільйони тонн більше, ніж роком раніше — 22,5 мільйонів тонн. Виробництво огірків зросло на 10 % — до 10 мільйонів тонн. Помідор — на 2,5 %. Становило 23,2 мільйонів тонн. Водночас до 16,7 мільйонів тонн зменшилося виробництво капусти. Цибулі зібрали 8,8 мільйонів тонн, буряка — 8,2 мільйони тонн», — розповіла Gazeta.ua експерт Українського клубу аграрного бізнесу Валентина Кропивко.

За рік овочі подорожчали близько на 30 %. Ціни зросли через несприятливі погодні умови та менший врожай.

«Картопля зросла в ціні у 2,5 рази — до 15,3 гривень за кілограм у роздробі у липні 2019-го. Цибулю продавали по 12,2 гривень за кілограм. Буряк та капуста зросли в ціні на 9–10 % — до 11,4 і 8,9 гривень за кілограм. Щоправда з 26,2 гривень у липні 2018-го до 16,3 гривень у липні 2019 року подешевшала морква», — каже експерт.

У січні-серпні 2019-го Україна імпортувала 26,2 тис. т картоплі. Це у 5 разів більше, ніж в аналогічний період торік. Цибулі завезла 79,3 тис. т. За перші 8 місяців 2018-го — 5,5 тис. т. Помідорів закупили 58,5 тис. т. Капусти — 11,2 тис. т.


Джерело: gazeta.ua

Дивіться також


вгору