Розмістити подію →
‹ 
 ›
Сьогодні 3 травня 2024 року
Мій дім Україна
Інформаційний портал про суспільні та культурні події в Україні

Звіт про подію буде тут…

МузеїКиївська обл., Київ

Кричевський. Саєнко. Майстер і учень

6 липня 2023
Кричевський. Саєнко. Майстер і учень

Виставковий проєкт присвячено двом видатним українцям – великому візіонеру української культури Василю Кричевському та його талановитому послідовнику Олександру Саєнку. В рік 150-річчя Кричевського та напередодні 125-річниці з дня народження Саєнка відбудеться творчий діалог майстра та його учня, фундатора стилю українського модерну та представника школи Кричевського, постане історія їхньої співпраці та дружби нащадків обох мистецьких династій.
На виставці будуть представлені орнаменти, ескізи інтер’єрів, зразки книжкової графіки та акварелі Василя Кричевського з фондів Музею української діаспори та Музею книги та друкарства України. В жанровому та тематичному діалозі з роботами майстра експонуватимуться твори Олександра Саєнка періоду навчання в Миргородському художньо-промисловому інституті (1919) та Київському художньому інституті (1920-1928), в яких яскраво увиразнені головні творчі принципи видатного вчителя: прагнення до синтезу народного та професійного мистецтва, авторське осмислення давніх орнаментів.
У фокусі виставки – проєкт дизайнерського оздоблення Василем Кричевським Історичної секції Всеукраїнської Академії наук (1928), до роботи над яким він долучив і свого учня. Вишуканий інтер’єр в українському стилі було знищено в 1932 році, але рідкісні світлини з орнаментами Кричевського та панно Саєнка, а також акварельні ескізи Олександра Саєнка нададуть уявлення про глибину та масштаб цієї праці.
У проєкті представлені й твори на шевченківську тему, яка надихала обох мистців впродовж життя. Світлини Меморіального музею Тараса Шевченка в Каневі 1930-х років занурять в драматичну історію створення проєкту архітектурного комплексу Василем Кричевським за участю Саєнка. Демонструватимуться також ескізи Кричевського до драми «Назар Стодоля» та акварельний портрет Шевченка роботи Саєнка.
Родзинкою виставки є килими за ескізами Олександра Саєнка, розробленими в майстерні Кричевського. Вперше будуть оприлюднені навчальні композиції, створені Кричевським для студентів, а також його графічні твори 1920-1930-их років з приватної колекції Ніни Саєнко.
«Виставка розповідає про тяглість традиції Кричевського, паросткам якої вдалося прорости попри репресії та терор, ‒ говорить кураторка виставки, мистецтвознавиця Оксана Підсуха. Визначальні для національної ідентичності ідеї совецька імперія намагалася знищити разом із послідовниками та навіть пам’яттю про них. Тож історія про майстра та вірного йому учня ‒ надзвичайно рідкісна й цінна».

Відкриття виставки відбудеться 6 липня о 17:00 в Музеї української діаспори (вул. Князів Острозьких, 40Б). Вхід на відкриття – вільний.

Кураторська група проєкту: Оксана Підсуха, Анна Лексіна, Олена Батенко, Олександра Драч.

Адреса: Київ, вул. Князів Острозьких, 40Б
Телефон: +380442806418
Сайт: www.facebook.com/events/1220136395342473
Ел. пошта: museum.diaspora@gmail.com



вгору